Ruch, aktywny ryb życia i odpowiednia dieta to jedne z czynników, które przyczyniają się do zdrowego i długiego życia. Jednym z podstawowych elementów diety (mimo negatywnych stereotypów na jego temat), powinien być tłuszcz. W odpowiedniej dawce dodaje siły i energii do codziennego działania. Powoduje również, że organizm jest wzbogacany o nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9. Suplementacja nie jest trudna ani skomplikowana, a ich obecność niezbędna. Dlaczego warto je stosować?
Nienasycone kwasy tłuszczowe – po co je suplementować?
Stereotypowo uważa się, że tłuszcz jest szkodliwy dla zdrowia człowieka i trzeba go unikać. Wszystko zależy jednak od jego rodzaju, a przede wszystkim ilości. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3,6 i 9 są niezbędne. Pozytywie wpływają na mózg, pracę układu nerwowego i krążeniowego, a także odporność oraz poziom cholesterolu. Ich niedobór lub nadmiar może zdecydować o działaniu całego organizmu.
Badania wykazują, że statystycznych Polak dostarcza organizmowi kwasy omega 6 i 3 w proporcji 12:1, a nawet 20:1. Prawidłowy stosunek do 5 lub 6:1.
W przypadku omega 6 i 3 (suplementacja omega 9 nie jest wymagana) trzeba zwracać uwagę na proporcje. Jeśli któregoś z nienasyconych kwasów tłuszczowych będzie zbyt wiele, skutek może być przeciwny do zamierzonego. Trudności z dietą mogą mieć osoby, które zrezygnowały z ryb, owoców morza lub wybrały dietę wegańską. Wtedy odpowiednim wyborem będą suplementy w tabletkach.
Chcesz zacząć suplementację kwasów omega 3-6-9 już teraz? Sprawdź leki dostępne bez recepty: https://www.doz.pl/apteka/k4888-Tran_i_Kwasy_Omega
Omega 3 – suplementacja z myślą o sercu
Omega 3 to jeden z niezbędnych dla zdrowego życia nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm nie potrafi samodzielnie wyprodukować. Można go uzupełnić dzięki odpowiednio dobranej i zbilansowanej diecie lub z pomocą leków. Należy do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Omega 3 – rodzaje:
- v DHA – kwas dekozaheksaenowy,
- v ALA – kwas alfa-linolenowy,
- v EPA – kwas eikozapentaenowy.
Ten kwas tłuszczowy jest niezbędny dla odpowiedniego działania układu krążenia i nerwowego, widzenia oraz procesów poznawczych, optymalnego poziomu cholesterolu we krwi, trójglicerydów czy wysokości ciśnienia. Stałe dostarczanie kwasów omega 3 powoduje również, że organizm jest mniej narażony na cukrzycę, zapalenia, zakrzepicę, nowotwory, choroby immunologiczne, a także schorzenia serca. Wzrasta również odporność.
W jakich produktach można znaleźć kwas omega 3:
- v tran – olej z wątroby dorsza,
- v tłuste ryby – halibut, łosoś, śledź, sardynki, makrela, pstrąg tęczowy,
- v olej z wątroby kryla lub dorsza,
- v gotowane lub od razu zmielone siemię lniane,
- v orzechy włoskie,
- v nasiona chia i konopi siewnych,
- v tłoczony na zimno olej lniany, rzepakowy lub sojowy,
- v algi morskie lub oleje,
- v owoce morza – małże, krewetki, ostrygi.
Większość produktów jest ogólnodostępna, dlatego w przypadku omega 3 suplementacja nie wymaga wiele czasu ani nakładów finansowych. Jest go jednak najmniej w codziennej diecie. Niedobory tego nienasyconego kwasu tłuszczowego mogą doprowadzić do depresji, kłopotów z zapamiętywaniem i utrzymaniem koncentracji, a nawet wywoływać agresję. W trakcie ciąży niewystarczająca ilość omega 3 grozi przedwczesnym porodem lub nieprawidłowym wykształceniem się układu nerwowego dziecka.
Omega 6 – kwas tłuszczowy niezbędny do życia
Kwasy tłuszczowe omega 6 nie są naturalnie wytwarzane przez organizm. Należą do grupy wielonienasyconej i są potrzebne w codziennej diecie tak jak omega 3.
Omega 6 – podział:
- v ARA – kwas arachidonowy,
- v LA – kwas linolowy.
Omega 6 jest tak samo ważny, jak kwasy DHA, ALA i EPA. Pozytywnie wpływa na podobne aspekty zdrowotne i chroni przed wieloma chorobami serca, krążenia, a także nowotworami. Pozytywnie oddziałuje na włosy, skórę i paznokcie. U kobiet ilość omega 6 decyduje o zdrowiu nienarodzonego dziecka.
Omega 6 a dieta:
- v orzechy pekan, laskowe, brazylijskie, ziemne, nerkowca,
- v nasiona sezamu i słonecznika,
- v pestki dyni,
- v tłoczone na zimno oleje roślinne,
- v pistacje, migdały,
- v awokado,
- v mak w ziarnach,
- v oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia).
W przypadku omega 6 warto uważać, ponieważ ten nienasycony kwas tłuszczowy staje się zbyt często elementem stałej diety.
Omega 9 – z tym organizm sobie poradzi
Kwas omega 9 w przeciwieństwie do omega 3 i 6 należy do jednonienasyconych. Organizm sam go produkuje, dlatego nie trzeba pamiętać o jego suplementacji. Dzieje się tak tylko, gdy człowiek stale dostarcza kwasy wielonienasycone.
Źródła omega 9:
- v olej rzepakowy, słonecznikowy, z migdałów, orzechów ziemnych i awokado,
- v oliwy,
- v siemię lniane,
- v pistacje, migdały, awokado, orzechy ziemne.
Omega 9 sprawia, że poziom dobrego cholesterolu rośnie, a tego złego spada. Obniża poziom trójglicerydów, a także spowalnia tempo starzenia się skóry i ją nawadnia.
Artykuł sponsorowany