Kubki smakowe Polaków są coraz bardziej wymagające. Trzeba sprostać wyzwaniom i serwować najlepsze dania. Jednak Polacy chętnie przekraczają progi stołówek w poszukiwaniu domowych smaków.
Oferta stołówek
Każda stołówka ma inną ofertę, inne menu. Wiele zależy od umiejętności kucharza. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że w stołówkach spotyka się raczej dania domowe, rosół, schabowego, surówki, ziemniaki.
Nie są to potrawy wykwintne skomponowane ze składników, które trudno zdobyć. Prostota to coś, co cechuje większość stołówek. Dania mają być smaczne, mają smakować jak w domu. Mają być również tanie, czyli dostępne dla większości ludzi.
Co cenią goście?
W przypadku lokali gastronomicznych mówi się o gościach, a nie o klientach. Kiedy gość wchodzi do restauracji albo do stołówki, zwraca uwagę na różne rzeczy. Na pewno doceniona zostanie dbałość o higienę i czystość. Gość nie może zobaczyć tego, co dzieje się na zapleczu, nie może zobaczyć jak potrawy są przygotowywane, w jakich warunkach to się odbywa.
Jednak czystość na sali, zapach, ogólne wrażenie, może wiele powiedzieć o danym miejscu. Dlatego trzeba zadbać o Środki do sprzątania stołówek. Tylko profesjonalne środki pomogą zadbać o czystość w takiej placówce. Środki nie muszą być drogie, przy hurtowych zakupach można sporo zaoszczędzić.
Sprzątanie w lokalu gastronomicznym
Personel sprzątający w stołówkach zwykle jest źle opłacany, tymczasem warto zadbać o to, aby osoby pracujące na stanowisku konserwatora powierzchni płaskich były zmotywowane do pracy. Tylko wtedy praca zostanie dobrze wykonana, a w lokalu będzie czysto.
Sanepid przeprowadza czasami zapowiedziane i niezapowiedziane kontrole w lokalach gastronomicznych, również w stołówkach. Trzeba być zawsze przygotowanym na taką kontrolę. Warto na bieżąco sprawdzać Środki do sprzątania stołówek, czy jest ich wystarczająco dużo, aby poradzić sobie z dokładnym sprzątaniem. Dla gości jest to niezwykle ważne, aby mogli zjeść w komfortowych warunkach, gdzie jest czysto i przytulnie.